Izložba Ilustracije pričaju

 

19/09/2017

U četvrtak,  28. rujna u 19 sati održat će se otvorenje izložbe Ilustracije pričaju pod pokroviteljstvom međunarodnog arhitektonskog ureda Artelior. Izloženi radovi nastali su kao rezultat serije Snapshot intervjua vođenih od travnja do kolovoza 2017. godine u suradnji sa portalom Buro 24/7.  Izložbu će se moći pogledati do utorka, 10. listopada, u Oris kući arhitekture. 
 
Povodom zatvaranja izložbe održati se se dobrotvorna aukcija izloženih radova u svrhu pomoći radu Udruge Pragma koja se bavi promicanjem, razvitkom i unaprjeđenjem svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba.
 
Izložba se sastoji od 50 radova nastalih u sklopu Snapshot intervjua sa 10 mladih ilustratora iz Hrvatske i Srbije. Sama riječ snapshot označava kratki uvid ili malu količinu informacija prema kojima možemo naslutiti kakav je netko. 
Intervju je osmišljen na način da svi autori odgovaraju na 5 istih pitanja kroz svoj primarni medij – ilustraciju i umjesto pisanih odgovora nam crtaju priče o sebi. Različitih formata i tehnika, radovi daju jedinstvenu introspektivu kojom ogoljuju intimu autora i otkrivaju stvari koje je lakše nacrtati nego napisati. Ujednačena pitanja autorice daju komparativni prikaz tehnike te skrivenog svijeta mašte intervjuiranih umjetnika.
Na ovoj izložbi nam svoje priče o ludostima i ljubavi pričaju ilustratori Davor Gromilović, Klasja Habjan, Tea Jurišić, OKO, Klara Rusan, Killa slova, Manuel Šumberac, Stipan Tadić, Hana Tintor i Dominik Vuković. 
 
O autorici izložbe i serije intervjua:
 
Lana Petrak rođena je u Zagrebu 1988. godine. Završila je studij arhitekture u Zagrebu, a dodatno se obrazovala te radila u Münchenu i Amsterdamu. Uz rad u arhitekturi, djeluje interdisciplinarno te sudjeluje na međunarodnim radionicama, a u slobodno vrijeme prati i promiče likovnu umjetnost, osobito mlade autore. Radi u međunarodnom arhitektonskom uredu Artelior u Zagrebu.