Izložba Zlatka Kopljara K21 Random Empty / 13.4. - 24.4.

 

10/04/2017

U četvrtak 13. travnja u 19h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba umjetnika Zlatka Kopljara pod nazivom K21 Random Empty.
 
K21 Random Empty ima dvije sastavnice – jedan film (digitalni video) i dva misteriozna objekta sazdana od posebno dizajniranih modularnih betonskih elemenata. Za razliku od uglavnom neprekinutog niza recentnih filmova koji su enigmatičnu poetsku vizualnu i verbalnu naraciju doveli do estetskog savršenstva, novi video je krajnje apstraktan, bez ikakvog zvuka i gotovo apsurdno banalan u svojoj jednostavnosti. (…) U nizu ranijih radova Kopljarov je luminiscentni alter-ego (a i onaj drugi, raniji) lutao ikoničnim šumskim predjelima tražeći svoje sjedinjenje s prirodom, osvještavajući svoje granice i gubeći se u mraku pokušavajući fiksirati svoju poziciju spram svijeta. No ovog puta riječ je o besciljnom rastakanju u mediju, od jedne krajnosti do druge i treće, iza kojih leži samo tama i ništa više.
Marko Golub, iz kataloga izložbe
 
Rođen je 1962., vizualni umjetnik. Izlagao je na 26. bijenalu u Sao Paulu, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, The Kitchen u New Yorku, Galeriji Manes u Pragu, itd. Radovi mu se nalaze u kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu, Filip Trade kolekcije i mnogim privatnim kolekcijama. Završio je slikarstvo 1991. u klasi profesora Carmela Zottia na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Dobitnik je godišnje nagrade Ekumenske zaklade Bibel und Kultur, Stuttgart, Njemačka za 2011. godinu i stipendije za performativnu umjetnost Fonda Franklin Furnace za 2002. i 2003. godinu, New York, SAD, 2002.

Izložba ostaje otvorena do 22. travnja 2017. 
 

Pokrovitelji izložbe: