Predavanje: the next ENTERprise Beyond Facts and Fiction

 

06/06/2018

U četvrtak, 14. lipnja 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture održat će se predavanje arhitektonskog ureda the next ENTERprise pod naslovom Beyond Facts and Fiction (S onu stranu činjenica i fikcije).

Provokacija slučajnog i neočekivanog naš je pristup prostornim i strateškim aspektima arhitekture. Radimo na otkrivanju faktora koji nadilaze čistu funkcionalnost – tako razumijemo bit arhitekture.

tnE vjeruje da prostor otkriva svoju funkciju kroz korištenje. Ovaj način razmišljanja otvara raspravu u kojoj koncepti i prostorne strategije – povezane s nezamislivim, budućim potrebama i razvojem – igraju ključnu ulogu. Strateška i prostorna ograničenja njihovih zgrada i koncepata domišljena su sa svjesno visokom razinom propustljivosti na bazi performativnog potencijala arhitekture i igre između prostora, atmosfere, konteksta i korisnika.

Ured su u Beču 2000. godine osnovali arhitekti Marie-Therese Harnoncourt-Fuchs i Ernst J. Fuchs. Njihovi projekti uključuju zgrade, instalacije, dizajn izložbi i eksperimentalne urbane intervencije, a među najvažnijim su: Seebad Kaltern / Lido di Caldaro (Italija) – zabavni vodeni park koji preko večeri postaje prostor za razne manifestacije, Wolkenturm – otvorena pozornica u vrtu dvorca Grafenegg, kuća Zirl, Wolke 7 – paviljon u dvorcu Grafenegg, instalacije Audioulounge i Noeklius_informed sculpture i HAWI – eksperimentalno privremeno stanovanje.

Projekti tnE objavljeni su u raznim arhitektonskim publikacijama, dobitnici su brojnih međunarodnih i domaćih nagrada i priznanja. Od 1998. godine redovito održavaju nastavu na austrijskih i inozemnim fakultetima, a sudjeluju i u raznim savjetodavnim tijelima i kao članovi žirija brojnih nagrada.

Izlagali su na brojnim izložbama, galerijama i manifestacijama među kojima se ističu Venecijanski bijenale, Manifesta 7, São Paolo Biennale, Aedes Gallery, MAK Los Angeles itd.

Monografija ureda tnE pod naslovom Close to the bone objavljenja je 2007. godine.

Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.
 

Partner: