Franco Albini: Suština forme / 8. 11. - 24. 11. 2016.

 

04/11/2016

U utorak, 8. studenoga 2016.  u 18 sati, Oris Kuća arhitekture, i Talijanski institut za kulturu u suradnji s Fondazione Franco Albini imaju čast pozvati Vas na izložbu Suština forme– projekti Franca Albinija i na predstavu Hrabrost vlastitog vremena - osobe i značaj Pokreta moderne.

U predstavi se govori o stvaranju moderne arhitekture i životima ljudi koji su se borili za osnivanje Pokreta društvenog oslobađanja, o ljudima koji su kroz arhitekturu promijenili Italiju, njenu sliku i način života i o tome kako se stvarala moderna arhitektura u Italiji u periodu fašizma - radoznalost, eksperimentiranje, borba za slobodu mišljenja i etiku struke.

Paola Albini je osmislila, napisala i režirala priču o vrijednostima koje su svojstvene Pokretu moderne i ishodištu Dizajna.

Glavna tema je preuzeta iz djela La Gibigianna Marie Brandon Albini (sestre Franca Albinija), koja se osvrće na Italiju između dva rata i na intelektualce tog vremena, koristeći pritom zapise Albinija, Giuseppea Pagana, Edoarda Persica, BBPR-a, Gioa Pontija, Maria Palantija, Ignazia Gardella, Raffaella Giollija i mnogih drugih - pisma, članke i publikacije pronađene u raznim arhivima koje nadopunjuju video materijali i fotografije.

To je priča o Racionalizmu u Italiji, o središnjoj ulozi grada Milana i o muškarcima i ženama koji su se borili za samostalno i slobodno donošenje odluka, što su ponekad plaćali i  vlastitim životom.

Riječi koje izgovara Enrico Ballardini, isprepleću se s glazbom Giorgia Gabera, Whittakera, Giorgia Stehlera, Danielea Silvestria, Paole Turci i Fabrizia De Andréa i improvizacijama maestra Alessandra Nidija   (koji je surađivao s vrlo značajnim umjetnicima kao npr.: Whittaker, Max  Gazzè, Elio Le storie tese, Franco Battiato i mnogi drugi.

Enrico Ballardini - glumac
Alessandro Nidi -  pijanist/ skladatelj

ULAZ SLOBODAN