Izložba Zvi Hecker: Crtam jer moram razmišljati

 

24/04/2017

U utorak, 9. svibnja 2017. u 19 h u Oris Kući arhitekture otvara se izložba Zvi HeckerCrtam jer moram razmišljati, uz prisustvo autora, arhitekta Zvija Heckera.

Izložba prikazuje niz crteža nastalih prilikom rada na realiziranom projektu Schiphol-Amsterdam. Predstavljena serija otkriva glavnu metodu razvoja osnovnog arhitektonskog koncepta renomiranog izraelskog arhitekta.

Crtam jer moram razmišljati

Digitalni nacrti nužno su sredstvo komunikacije između arhitekta i njihovih suradnika te, napokon, radnika na samom gradilištu. Skice i crteži danas su manje traženi, iako njihov značaj i korisnost nije ništa manja nego prije. Crteži su važni i jedinstveni ne zbog jasnoće poruke, već prirođene nesavršenosti. Ne komuniciraju ni s kim osim sa svojim autorom.Budući da naš um nikad nema potpunu kontrolu nad našom rukom, ona može slobodno stvarati znakove koji su potpuno otvoreni tumačenju. Nije se jednom dogodilo da sam bio iznenađen kako crtež može otvoriti mogućnosti koje vjerojatno ne bih mogao svjesno zamisliti. Arhitektura, kao nedvojbeno najkompleksnija od svih umjetnosti, mora odgovoriti na mnoge kontradiktorne zahtjeve i oprečne interese unutar cjelokupnog projekta. Ne može se postići uspješno rješenje sekvencijskom analizom, već intuitivnom sintezom. U tom pogledu, crteži pomažu kanalizirati neodređena razmišljanja u vizualne slike koncepta u nastajanju. Tada je na očima da detektiraju i dešifriraju njihovo značenje.Arhitekt razmišlja očima.N

Napisao: Zvi Hecker

Zvi Hecker

Rođen u Krakowu 1931. godine. Studirao je arhitekturu na Politehnici u Krakowu. 1951. godine emigrirao je u Izrael. 1954. godine diplomirao je na Tehnološkom institutu u Haifi i Akademiji Avni. 1959. godine, zajedno s Elder Sharonom i Alfredom Neumannom osnovao je arhitektonski studio. 1991. seli se u Berlin. Trenutno živi na relaciji Berlin i Tel Aviv. Tijekom svoje duge karijere, predavao je na brojnim renomiranim svjetskim sveučilištima. Važniji projekti uključuju: Židosvka škola u Berlinu, Židovski kulturni centar u Duisburgu, Spomen mjesto za sinagogu Lindenstrasse u Berlinu, Židovski muzej u Varšavi, Muzej Palmach, tržnica u Bethuneu, nadogradnja Zračne luke Schipol, Amsterdam. 

Izložba ostaje otvorena do 17.5.