Izložba: Han Tümertekin Kompleksnost jednostavnog

 

19/09/2018

U utorak, 25. rujna 2018., u 19 sati u Oris Kući arhitekture, Kralja Držislava 3, otvara se izložba renomiranog turskog arhitekta Hana Tümertekina naziva Kompleksnost jednostavnog. Izložba prezentira proces i misao tijekom izgradnje arhitektovog recentnog projekta Angelos Organic Oil Mill. 

Uljara Angelos građevina je koja se konceptom uklapa u arhitektonski opus Hana Tümertekina. Smještena je u naselju Bademli Mahallesi blizu grada Izmira u Turskoj i usidrena u impozantnu plantažu maslina (250.000 m2) s koje pogled seže do Egejskog mora. Lokacija je svojstvena egejskom krajobrazu, obogaćena je simbiozom mora, maslina i kamenih struktura. Problematika implementiranja industrijske građevine u prirodan okoliš postala je premisa za misao vodilju tijekom svih faza procesa arhitektonskog stvaranja; od početne faze skiciranja, preko projektiranja, sve do realizacije projekta, u kojem se očituje arhitektovo osluškivanje i razumijevanje prostora. Naime, ovo nije prva Tümertekinova realizacija u masliniku – mogli bismo reći da se slična premisa pojavila i u ranijim arhitektovim projektima, kao što je Kuća A koja, unatoč svojoj izduženoj formi, gotovo kameleonski poprima strukturu maslinove šume, otvorene prema morskom horizontu. Tümertekin ponekad pribjegne modifikaciji terena na kojem se projekt nalazi (arheološki muzej u Konyji), ali harmoničan odnos forme, građevine i prostora koji arhitekt ostvaruje neupitan je.

Odnos funkcije i prostora nije jedina komunikacija koju ostvaruje Han Tümertekin. Naručitelji uljare Uljara Angelos od početnih su dogovora stavljali naglasak na proces proizvodnje ulja koji, suprotno suvremenoj tendenciji korištenja hidraulične uljne pumpe, njeguje tradicionalan način prešanja maslina koje potom djelovanjem gravitacijske sile uranjaju u donje razine građevine. Naglasak na tradiciji i njezinu očuvanju stoga se iščitava iz poštivanja i netaknutosti vegetacije nakon završetka izgradnje, što je moguća poveznica sa strukovnim usavršavanjima samoga arhitekta koji se obrazovao i na području konzervacije na Sveučilištu u Istanbulu. Možemo govoriti o tome da Tümertekin djeluje s osjećajem koji nadilazi često dominantna tehnička svojstva projekta. Preferira suradnju s lokalnim radnicima i obrtnicima koristeći njihove vještine i zanate, a upravo je to razlog zbog kojeg je čelična konstrukcija uljare, izrađena u Istanbulu, kasnije upotpunjena kamenom lokalne izrade. Građevina je jednostavna za održavanje i ekonomično izgrađena upotrebom materijala poput betona, prirodnog kamena i pocinčanog čelika. Arhitekt u projektu ostvaruje koegzistenciju privatnog i javnog prostora – prostor namijenjen prodaji uklopljen je u proizvodni kompleks, a u blizini se nalazi i smještajni objekt, što u konačnici rezultira dinamičnom izmjenom otvorenih i poluotvorenih linija uokvirenih impozantnom bakrenom strukturom krova koja, poput ljuske, objedinjuje sve prostorne segmente. Odluka da se koristi bakar nije slučajna;  njegova će se boja s vremenom potpuno stopiti s koloritom obližnjih maslinovih krošnji. 
 
U sklopu izložbe tiskan je i katalog koji će biti dostupan za vrijeme trajanja cijele izložbe. 
 
 

 
 
Ulaz je besplatan za sve posjetitelje. 
 


Pokrovitelji:
 

Sponzori: